Do what you want to

do,Dream what you want to dream, Go where you want to go, Be what you want to be, because you only have one life and one chance to do all the things you want to do...


Saturday, October 30, 2010

duit

ahmad pinjam duit RM50 ngan bapak dia, pastu dia pinjam RM50 lg ngan mak dia.. jumlah duit dia skang RM100..

ahmad pun beli kasut reebok tuk wat joging dgn harga RM97.. pastu baki duit ahmad skang RM3 lg.. ahmad pun byr hutang RM1 kat bapak dia dan RM1 lg kat mak dia.. RM1 dia simpan tuk beli aiskrim..

skang ni ahmad hutang RM49 ngan bapak dia dan RM49 ngan mak dia..

RM49 + RM49 = RM98..

persoalannya.. ahmad beli aiskrim ngan baki RM1 dia..

mana lg RM1?

sape dpt jwb aku bg ice pop satu....

teka teki lagi

1. Kenape orang baru bercinta suka meraba-raba?


2. Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
.

3. Binatang ape power Karate?
.

4. Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
'

5. Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati'?


6. Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?


7. Nenek sape jalannya meloncat-loncat?


8. Knape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?


9. Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
'

10. Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?

11. Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?

MySpacepergh!!cool lak ak tgk icon nie..ish2...disbbkan ak pnat memikirkan tjok ntok dipost..ak punmembuang msa ak ngn xplore dunia..haha...then ak tercaik teka teki..waa...manyak ow..teka teki ak jum..pa hehe...so ak kongsi ngn korg sume.....korg pk la lek lok...nk jwpn de kt bwah dy lor..haha..tp pk dulu bru tgk jwpn...hak2...selamt berpikir yea MySpace
1 Kenapa Penggali Kubur Gali Kubur Tak Pakai Selipar???
...................................
2 Dalam banyak2 kera, kera ape yang pandai menaip???
.......................................
3 Antara kapal terbang dengan kuih lepat liat, mana satu yang paling tinggi?
....................................
4 Banyak-banyak mi, mi apa yang boleh makan ngan ais
.......................................
5 Bagaimana nak bezakan ikan betina ngan ikan jantan?
.........................................
6 Banyak-banyak bas, bas apa yang pandai
.......................................
7 Gajah lalu titi patah, lepas tu kambing pula lalu. Apa yang patah pulak?
...................................
8 Dalam banyak-banyak cecair, cecair apakah yang akan menjadi beku apabila dipanaskan?
...................................
9 Bila loceng bas ditekan, bas akan berhenti. Apa yang akan turun dahulu?
..................................
10 Lampu apa yang kalau dipecahkan keluar orangnya?
                  
                 Waktu dia hidup orang menyanyi, bila dia mati
                          
                         orang bertepuk tangan. Apa dia?  
                            Gajah terbang dengan ape?

Alam Maya Facebook???Alam yang hampir dihiasi sepenuhnya oleh UMAT AKHIR ZAMAN yang MEMANDANG SINIS kepada SEGALA PERINGATAN...


by Zameer Fisabilillah on Wednesday, October 13, 2010 at 7:31am
Sila baca dan sebar-sebarkan maklumat ini kepada semua manusia.
Assalamualaikkum & Salam Peringatan kepada semua pengunjung alam maya Facebook.
Mari kita baca berulangkali dan hayati apa yang saya tuliskan di bawah ini.

Cuba anda PERHATIKAN
Sesekali mula saya terfikir,sememangnya saya sudah menjangka pasti berlaku peristiwa ini(page baru berusia 13 hari sudah dibekukan gara-gara ada seseorang REPORT PAGE).Saya bernasib baik kerana akaun asal amat sukar untuk seseorang report kerana itu merupakan hak peribadi seseorang dan yahudi sukar untuk DELETE ACCOUNT sesiapa sahaja kerana pada minda yahudi telah tertanam tujuan mereka untuk menghancurkan minda seramai mungkin manusia tanpa mempedulikan latar belakang atau mengambil tahu secara terperinci nama akaun siapakah itu.Tidakkah anda perhatikan?Facebook ini menggunakan warna BIRU dan PUTIH sebagai lambang warna pada bendera IsraHELL?kerana Facebook ini dicipta oleh bangsa yahudi…
Bagaimana pula dengan Millatfacebook yang menggunakan warna HIJAU?HIJAU melambangkan kedamaian dan membawa mesej kedamaian dan ketenangan dalam kehidupan. Hijau juga adalah warna rasmi untuk agama Islam yang membawa kebahgiaan sejagat dalam kehidupan.Hijau menyejukkan hati, tanpa disedari ternyata warna pada daun-daun pokok boleh mengurangkan stress. Kajian menunjukkan bahawa warna hijau memberikan rasa tenang pada mata.

PETIKAN AKHBAR:Millatfacebook cabar Facebook(29/05/2010)
Profesional IT Pakistan cipta web lawan kempen hina nabi, Islam
 ISLAMABAD: Sekumpulan warga Pakistan mencipta laman web baru untuk menghubungkan 1.6 bilion Muslim selepas berang dengan laman Facebook kerana menyiarkan karikatur Nabi Muhammad selain mewujudkan saluran baru melawan propaganda anti-Islam. Kumpulan itu membabitkan enam profesional teknologi maklumat (IT) di pusat budaya dan hiburan Pakistan, Lahore, yang melancarkan laman web www.millatfacebook.com, awal minggu ini.“Millatfacebook dicipta bagi memenuhi keperluan sosial penduduk Pakistan. Laman untuk Muslim termasuk orang lain yang baik daripada agama lain turut dialu-alukan,” kata laman web itu kepada yang berminat menjadi ahli. “Kami mahu beritahu ahli Facebook bahawa mereka akan terima padah jika mengganggu kami,” kata Ketua Pegawai Operasi syarikat yang menempatkan laman itu, Usman Zaheer, 24. “Jika ada orang menghina nabi, kami akan jadi lawan mereka dan menyebabkan mereka rugi besar,” katanya yang bermimpi menjadikannya laman sosial terbesar Muslim. Dikenali dengan singkatan MFB, seperti juga FB bagi Facebook, pengasasnya berkata, pakar IT kini berusaha memasukkan ciri-ciri lain ke dalamnya bagi mencabar pesaing dari California itu. Setiap ahli memiliki ‘dinding’ untuk ulasan sahabat selain mengandungi kemudahan emel, foto, video, ruang sembang dan perbincangan. Perkataan ‘Millat’ adalah bahasa Urdu yang biasa digunakan untuk merujuk kepada negara. Laman web itu sudah mempunyai 4,300 ahli selepas tiga hari dilancarkan, kebanyakannya warga Pakistan yang boleh berbahasa Inggeris dalam lingkungan usia 20-an. Angka itu jauh lebih kecil daripada keahlian Facebook di Pakistan buat masa ini sebanyak 2.5 juta dan ulasan awal menunjukkan MFB memerlukan lebih banyak masa untuk benar-benar menyaingi FB. Bagaimanapun, Usman gembira dengan hasil awal laman web itu yang sudah menarik penyertaan warga Britain, Bulgaria, Kanada, China, Russia, Emiriyah Arab Bersatu dan Amerika Syarikat. – AFP
Sumber dari>>>
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/MillatfacebookcabarFacebook/Article/index_html

MILLATFACEBOOK VS MILATFACEBOOK
Ada dua perbezaan yang semestinya ramai keliru.
Sila daftar melalui website ini>>>http://millatfacebook.com/
Jangan daftar melalui website ini kerana ianya sengaja dicipta oleh tangan-tangan orang kafir>>>http://milatfacebook.com/
Website islam itu,ejaannya ada dua huruf 'L' manakala website yang dicipta oleh tangan orang kafir itu,hanya ada satu 'L'


Siapakah YANG CUBA REPORT PAGE???
Di sini saya amat BERDUKACITA apabila terdapat segelintir individu yang DENGKI dan terlalu gembira dengan keseronokan dunia,tatkala ada insan yang hadir seperti saya memberi SALAM PERINGATAN di alam maya,mereka sudah MULA MEMBENCI…Anda harus ingat wahai insan yang saya kategorikan sebagai INSAN YANG CELAKA.Mengapa anda harus menghalang tatkala salam peringatan ini ingin bertandang ke minda anda?Awas perbuatanmu itu,sesungguhnya hari ini anda gembira melakukan perbuatan terkutuk itu,tetapi anda harus INGAT!ALLAH s.w.t pasti akan membalas perbuatanmu ini di hari perhitungan kelak. Sekiranya kehadiran saya ini anda anggap sesuatu yang meremehkan dan mengganggu anda daripada kelekaan dunia, anda sendiri sudah ada jawapannya, sama ada hati anda sudah hitam atau sebaliknya... Anda adalah jawapan kepada soalan saya...
Siapakah individu tersebut?
TANGGAPAN 1:Jika ianya yahudi atau dari tangan-tangan KAFIR LAKNATULLAH,Alhamdulillah saya ucapkan kerana insan yang cuba BLOCK saya itu bukan di kalangan umat Islam sendiri.Mereka sudah tersalah langkah.Sepatutnya tatkala kehadiran Salam Peringatan ini berkemundang di alam maya Facebook,mereka perlu bersyukur kerana bukan mudah untuk peringatan sedemikian berkunjung ke minda mereka kerana hakikatnya di alam realiti mereka menyembah perkara lain sedangkan mereka lupa bahawa hidup di dunia ini hanya sekali dan sepatutnya hanya digunakan untuk menyembah ALLAH s.w.t MAHA PENCIPTA.
TANGGAPAN 2:Jika ianya dari tangan-tangan di kalangan umat Islam yang cuba merosakkan sesama umat Islam sendiri,MasyaAllah saya ucapkan kerana tangan-tangan itu tidak menghargai SALAM PERINGATAN ini dan cuba mempertikaikannya.

Anda sendiri ada akal fikiran dan sudah tentu anda boleh berfikir secara logik,adakah BLOCK itu dijalankan oleh tangan-tangan KAFIR LAKNATULLAH atau oleh tangan-tangan UMAT ISLAM SENDIRI yang tidak menghargai SALAM PERINGATAN ini dan cuba mempertikaikannya secara diam-diam cuba block page ini dengan klik “REPORT PAGE”.Allahualam…Berapa ramaikah di kalangan anda menyahut salam peringatan saya sejak dari awal lagi?Berapa ramaikah di kalangan anda yang menganggap negatif terhadap salam peringatan saya ini sebagai BUKAN SATU TEGURAN TETAPI SATU SINDIRAN?Berapa banyakkah antara anda yang menyebarkan SALAM PERINGATAN saya?sungguh bergembiralah malaikat yang mencatat amalan kebaikanmu dan sedihnya malaikat tatkala mencatat amalan keburukanmu…
"Mulut orang perosak reputasi, pembunuh motivasi, komplikasi dalam komunikasi jadi konfrontasi, mereka pakar fabrikasi, modifikasi, di depan senyum, belakang dengki, yang cemburu mungkin rakan kita sendiri, siapa takkan tahu????"

Tahukah anda,suatu ketika dulu ada manusia yang suka mendesak ingin mengetahui identiti saya walaupun saya cuba memberitahu mereka melalui nota "Mengapa Identitiku menjadi RAHSIA di ALAM MAYA".Adakah mereka tidak memahami maksud yang saya ingin perkatakan atau mereka sengaja bersikap sedemikian?
Allah s.w.t membantu saya,saya bernasib baik kerana tidak mendedahkan identiti saya kerana jika identiti saya didedahkan,sudah tentu bangsa yahudi/orang-orang kafir dalam ketakutan kerana sesetengah rahsia mereka ada pada tangan saya.


18 NOTA yang telah saya ukirkan di alam maya
(asalnya ada pada akaun asal suatu ketika dulu,kemudian saya update ke PAGE BARU yang berusia baru 14 hari)
Di bawah ini saya sertakan “TAJUK” dan “LINK LOCATION”  untuk santapan naluri anda mengenai NOTA yang saya ukirkan di alam maya Facebook.

PERHATIAN!!!Tudung Di Akhir Zaman=Tudung Rahib Kristian=Tudung Wanita Moden....(SALAM PERINGATAN) http://www.facebook.com/note.php?note_id=130182593700868

Manfaat Berjilbab(BERTUDUNG SEPENUHNYA) jika ANDA masih belum MENGAMALKANNYA-kaitan ISLAM dan SAINS
http://www.facebook.com/note.php?note_id=130192303699897

Hayatilah maksud yang tersirat pada SURAH AL-WAQIAH berulangkali...Kerana Ia Menyedarkan kepada MEREKA yang Leka Permainan DUNIA
http://www.facebook.com/note.php?note_id=130195997032861

ADA APA DENGAN PERKARA YANG TELAH DITETAPKAN ISLAM-Doktor,Islam Dan Logik merungkaikan persoalan di minda anda???
http://www.facebook.com/note.php?note_id=130220567030404

MEMANG BENAR POKOK SUDAH BERKATA-KATA DI PALESTIN
http://www.facebook.com/note.php?note_id=130223050363489

Tatkala Keringnya Tasik Galilee,Turunlah Nabi Isa ke Bumi (benarkah bakal berlaku 40 tahun lagi???AL-QURAN&HADIS membuktikannya)
http://www.facebook.com/note.php?note_id=130224540363340

Kaitan hadis Rasulullah´Ě║ ,Penemuan Kajian Sains,Tanda-tanda Kiamat Kecil(sudah berlaku di persekitaran kita) & Kiamat Besar
http://www.facebook.com/note.php?note_id=130225327029928

Rahsia BERWUDUK dari Sudut Kesihatan Manusia
http://www.facebook.com/note.php?note_id=130226163696511

MALAPETAKA 2012??? PERINGATAN UNTUK KITA SEMUA-RAMADHAN 2012
http://www.facebook.com/note.php?note_id=130226763696451

J.U.T.A.W.A.N dalam masa 30 hari sahaja, serius bakal jutawan sahaja!!!sila baca
http://www.facebook.com/note.php?note_id=130227467029714

Kajian CIA Dalam Menghadapi Kebangkitan Islam....TERBONGKAR AKHIRNYA....
http://www.facebook.com/note.php?note_id=130227977029663

“Sebuah kisah benar..Abang mereka hanya melihat sahaja adik perempuan mereka dicabul kehormatannya di hadapan mereka sendiri!!”
http://www.facebook.com/note.php?note_id=130228293696298

Ilmu RAHSIA dan kaitannya Mengapa Identitiku menjadi RAHSIA di ALAM MAYA…..
http://www.facebook.com/note.php?note_id=131079170277877

“Jika ISLAM itu BENAR,tempatkan bilikku di NERAKA,”jelas seorang manusia yang mempertikaikan hukum aurat dan mencabar ALLAH SWT
http://www.facebook.com/note.php?note_id=131287150257079

Menjelangnya hari-hari petanda BEKALAN ELEKTRIK TERBUKTI PERLAHAN-LAHAN TIADA NANTI…
http://www.facebook.com/note.php?note_id=131331996919261

Saat Aku Berkata Benar
http://www.facebook.com/note.php?note_id=131815506870910

1001 RAHSIA Tersirat Pada TIDUR dan SOLAT TAHAJUD
http://www.facebook.com/note.php?note_id=131821500203644

PERHATIAN!!!JOM SEMARAKKAN JIHAD FISABILILLAH DI ALAM MAYA
http://www.facebook.com/note.php?note_id=132983140087480

Lihatlah kembali nota-nota yang ku tuliskan?adakah menjejaskan aqidah anda?tidak sama sekali...Sebaliknya telah mengukuhkan keimanan anda terhadap ISLAM....Sememangnya kiamat itu rahsia ALLAH bila bakal berlaku,TETAPI tidakkah anda mengetahui bahawa Allah s.w.t(meninggalkan Al-Quran kepada umat) dan Rasulullah s.a.w meninggalkan hadisnya untuk kita mudah mengetahui petanda SEMPADAN-SEMPADAN AKHIR ZAMAN???

Saya cukup gembira atas sifat keprihatinan anda semua yang benar-benar memahami mesej tersirat yang saya ingin sampaikan melalui 18 nota saya itu.Tidak sempat usia page itu mencecah umur 13 hari,bilangan manusia yang like terlalu ramai sehingga melebihi 11,000 orang.Adakah ini merupakan satu petanda yang menandakan ramai umat ISLAM yang saya fokuskan iaitu 'umat Islam berbangsa Melayu kerana mereka fasih berbahasa melayu dan mengerti apa yang saya ukirkan di alam maya ini dengan bahasa melayu' sudah ingin KEMBALI MENEGAKKAN AGAMA ISLAM SEPENUHNYA 100% di atas muka bumi ini?Tahniah saya ucapkan jika anda sudah menyusun niat tersebut di dalam hati anda.Tanpa disedari,niat tersebut turut menyakinkan serta menyokong impian anda supaya mempelajari dan memahami makna sebenar ISLAM dan mempraktikkan dalam kehidupan seharian anda.Ringankanlah jari anda untuk menyertai group baru saya cipta kelmarin,sila klik>>>http://www.facebook.com/group.php?gid=137446726303220&v=wall

Untuk pengetahuan semua,terlalu banyak rahsia yang ingin saya dedahkan kepada anda semua .Saya akan menulis perkara yang lebih pantas membuka minda anda supaya sedar apa yang telah berlaku pada dunia hari ini melambangkan petanda umat akhir zaman.
Walau bagaimanapun,saya menjemput anda semua menyertai group baru saya cipta kelmarin,sila klik>>>http://www.facebook.com/group.php?gid=137446726303220&v=wall
Satu keistimewaan kepada semua ahli group yang telah klik pada LINK di atas kerana saya akan ‘message to all members’ tatkala ada sebarang maklumat dan informasi terkini,jemput rakan-rakan dan saudara-mara anda menyertai group ini.

Untuk makluman semua,semenjak kebelakangan ini,saya agak sibuk di alam realiti dan tidak sempat meluangkan masa di alam maya.Saudara/saudari tidak perlu risau kerana saya akan kembali bertandang ke alam maya dalam tempoh 2 minggu akan datang dari tarikh hari ini,lantas membongkarkan ‘rahsia agenda yahudi’ kepada anda semua.Perkara yang akan saya bentangkan pada masa akan datang akan membuatkan minda anda lebih terbuka tatkala topik yang dibincangkan itu lebih mencengkam minda daripada topik-topik sebelum ini.Terima kasih kerana sudi meluangkan masa anda mengikuti perkembangan terkini apa yang cuba saya hendak sampaikan kepada anda semua di alam maya facebook ini.Saya akan berikan website saya nanti setelah siap sepenuhnya melalui MESSAGE ALL MEMBERS kepada semua yang sudah menyertai GROUP di bawah ini.

############################################
http://www.facebook.com/group.php?gid=137446726303220&v=wall
############################################
http://www.facebook.com/group.php?gid=137446726303220&v=wall
############################################
http://www.facebook.com/group.php?gid=137446726303220&v=wall
############################################
http://www.facebook.com/group.php?gid=137446726303220&v=wall
############################################

Tahukah anda?
Memandang skrin komputer terlalu lama melebihi sejam akan meletihkan mata dan menyebabkan kerosakan dalaman mata?
Tahukah anda ianya juga akan mengakibatkan mata kering dan tidak selesa?
Tahukah anda apabila anda memandang komputer terlalu lama akan memudahkan anda sakit di bahagian otot dan belakang badan?
Tidakkah anda terfikir semua ini?
Tahukah anda memandang skrin komputer terlalu lama juga boleh membantutkan perkembangan minda anda?
Tahukah anda sedalam mana perkembangan minda anda terbantut,sedalam itu jugalah pemikiran anda rosak tanpa anda menyedari hakikat ini?
Tahukah anda?
Apabila daya pemikiran anda semakin berkurang dan mengakibatkan minda anda semakin sakit, sebegitu jugalah diri anda akan bertindak "melalui komputer anda di alam maya ini dengan melakukan perkara negatif"

Sila gunakan facebook ini sebagai satu medium sampingan untuk anda mendekati dan menyelamatkan ramai manusia yang sudah terjerumus dengan penyakit AL-WAHN(cintakan dunia,lupakan akhirat) kerana facebook ini ditubuhkan untuk menghancurkan manusia sejagat.Hanya segelintir manusia yang benar-benar ingin mengubati penyakit ini yang akan berjaya di dunia dan akhirat.Amin…

5 langkah-langkah ringkas setelah anda membaca NOTA ini:
  1. Sila klik LIKE pada nota utama ini sebagai tanda anda menyukai segala 18 nota yang saya ukirkan di alam maya facebook.
  2. Sila klik SHARE pada nota utama ini untuk memudahkan rakan-rakan anda membacanya kesemua 18 tajuk nota dengan hanya klik pada link setiap nota tersebut.
  3. Sila ringankan jari anda untuk menyertai group baru saya cipta kelmarin,sila klik>>>http://www.facebook.com/group.php?gid=137446726303220&v=wall
  4. Sila ‘INVITE PEOPLE TO JOIN’ setelah anda menyertai group baru dirasmikan oleh saya kelmarin.Jemputlah semua manusia terutama rakan-rakan/manusia yang anda kenali itu menyertai group tersebut supaya memudahkan mereka tersedar dari lamunan dunia ini.
  5. Sila suggest rakan-rakan anda semua turut menyertai http://millatfacebook.com/
http://millatfacebook.com/Zameer_Fisabilillah/
Kemudian klik http://millatfacebook.com/Zameer_Fisabilillah/blog/
dan klik http://millatfacebook.com/pages/zameer-fisabilillah/


Salam Peringatan,


.............................
(Zameer Fisabilillah)
Sila ringankan jari anda untuk klik>>>http://www.facebook.com/group.php?gid=137446726303220&v=wall

Salam Peringatan,Salam Ukhwah,Salam Persahabatan,Salam Motivasi,Salam Inspirasi,
Moga segala persalaman ini,menandakan persahabatan kita berkekalan bukan sahaja di dunia,tetapi semoga berkekalan sehingga di akhirat kelak,AMIN....


Sekali lagi saya ingatkan anda semua
5 langkah-langkah ringkas setelah anda membaca NOTA ini:
  1. Sila klik LIKE pada nota utama ini sebagai tanda anda menyukai segala 18 nota yang saya ukirkan di alam maya facebook.
  2. Sila klik SHARE pada nota utama ini untuk memudahkan rakan-rakan anda membacanya kesemua 18 tajuk nota dengan hanya klik pada link setiap nota tersebut.
  3. Sila ringankan jari anda untuk menyertai group baru saya cipta kelmarin,sila klik>>>http://www.facebook.com/group.php?gid=137446726303220&v=wall
  4. Sila ‘INVITE PEOPLE TO JOIN’ setelah anda menyertai group baru dirasmikan oleh saya kelmarin.Jemputlah semua manusia terutama rakan-rakan/manusia yang anda kenali itu menyertai group tersebut supaya memudahkan mereka tersedar dari lamunan dunia ini.
  5. Sila suggest rakan-rakan anda semua turut menyertai http://millatfacebook.com/
http://millatfacebook.com/Zameer_Fisabilillah/
Kemudian klik http://millatfacebook.com/Zameer_Fisabilillah/blog/
dan klik http://millatfacebook.com/pages/zameer-fisabilillah/

Tuesday, October 26, 2010

Washington: semakin ramai rakyat amerika syarikat percaya Presiden Barrack Obama beragama Islam.
Pada masa sama juga,semakin ramai yang keliru mengenai agamanya..

Hampir 1 daripada 5 @ 18% percaya Obama Muslim, meningkat 11 % daripada kajian pada Mac 2009,menurut satu kajian pendapat. Jumlah mereka yang percaya Presiden Barrack Obama beragama Kristian menurun 34%.

Dalam pada itu 43% berkata mereka tidak tahu agamanya. Meningkat 34% berbanding awal 2009.

Hasil kajian yang dilakukan Pusat Penyelidikan Pew itu berdasarkan temuramah yang dijalankan sebelum kontroversi mengenai sama umat Islam dibenar mendirikan Masjid di bekas tapak Pusat Dagangan Dunia New York @ tidak.
Obama berkata beliau percaya masyarakat Islam berhak membina pusat Islam dan Masjid di situ.

Dalam kajian lain yang dilakukan majalah Time/ ABT SBRI selepas Obama membuat kenyataan mengenai Masjid itu,24 % percaya beliau Islam,47% percaya beliau kristian dan 24% tidak tahu apa agamanya.


6 daripada 10 orang percaya Obama Islam berkata, mereka mendapat maklumat mengenainya daripada media, sementara yang lain berkata, mereka mengetahuinya berdasarkan tingkah laku dan kata-katanya-

Sumber : Akhbar Harian Metro 20 Ogos 2010 Juma at

Monday, October 25, 2010

TOLONG DENGAR DAN FAHAM NASIHAT PASAL FACEBOOK NI BETUL BETUL

KAABAH AKAN DIROBOHKAN DI AKHIR ZAMAN





 Pada suatu saat nanti, Ka'bah akan dirobohkan oleh seorang manusia terkutuk bernama Dzussuwaiqatain.

Riwayat dari Ka'ab Al-Ahbar dan dalam tafsir surah Al-Anbiya : 96, firman Allah Ta'ala "Sehingga, apabila telah dibukakan (pintu) Ya'juj dan Ma'juj... . Bahwa munculnya Dzussuwaiqatain bermula pada masa turunnya nabi Isa AS, yaitu setelah dibinasakannya Ya'juj dan Ma'juj.

Ketika itu nabi Isa Alahis Salaam (AS) mengirimi pasukannya untuk memerangi balatentara Dzussuwaiqatain. Mereka berkekuatan antara 700 sampai 800 orang. namun ketika mereka berjalan, Allah mengirimkan angin sejuk dari arah negeri Yaman. Angin itu mencabut nyawa setiap orang yang beriman. Dan sisanya tinggal manusia-manusia jahat. Mereka bersetubuh bebas seperti binatang. Naudzubillahi min dzalik.

Pada keadaan itulah, tidak ada keraguan lagi, kiamat sudah sangat dekat sekali.

Imam Ahmad meriwayatkan dari Abdullah bin 'Amr Radiyallahu Anhu (RA), dia berkata, Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda,
" Ka'bah ini akan dirobohkan oleh Dzussuwaiqatain* dari Habasyah. Dia merampas perhiasannya, dan melepas kiswahnya. Aku seakan-akan melihatnya, orangnya kecil botak dengan tulang-tulang persendian bengkok, sedang menghantam Ka'bah dengan sekop dan kapaknya."

*Dzussuwaiqatain adalah nama gelar--entah siapa nama aslinya--yang berarti si pemilik dua betis yang kecil.

"...Sesungguhnya tidak akan ada orang yang (berani) membongkar barang-barang simpanan dalam Ka'bah selain Dzussuwaiqatain dari Habasyah. (Hadist Riwayat Abdullah bin 'Amr)

Dan menurut riwayat Imam Ahmad pula dari Abu Hurairah RA, Rasululullah SAW bersabda, "Malan dan siang takkan berhenti bergulir sebelum ada seorang lelaki dari kalangan kaum budak menjadi raja, dia bernama Jahjah."

SUASANA KOTA MAKKAH DAN MADINAH MENJELANG KIAMAT



Keadan kota Madinah sebagaimana yang telah dijelaskan dalam hadits-hadits shahih terdahulu, bahwa Dajjal tidak dapat memasukinya, maupun memasuki kota Makkah.

"Di mulut-mulut jalan kota Madinah ada malaikat-malaikat penjaga, (sehingga) kota ini takkan dimasuki wabah penyakit maupun Dajjal." (HR-Bukhari-Muslim)

"Madinah takkan dimasuki rasa takut terhadap si picak Dajjal. (Karena) pada waktu itu kota ini memiliki tujuh pintu. Masing-masing dijaga dua orang malaikat." (HR.Bukhari)

Hal itu tak lain karena kemuliaan kedua kota tersebut. Keduanya adalah Tanah Haram yang aman dari gangguan Dajjal. Dia hanya bisa datang di wilayah yang tidak subur dekat Madinah. Di kala itu, bergoncanglah Madinah tiga kali. Maka keluarlah dari dalam kota siapapun yang berhati munafik, laki-laki maupun perempuan. Sehingga kota Madinah bersih dari segala kotoran. "Sesungguhnya kota ini adalah Thaibah (harum). Dia sendiri yang akan membuang kotorannya lalu semerbaklah keharumannya." (Al-Hadits)

Dengan demikian, kota Madinah akan tetap ramai pada saat Dajjal beroperasi dan juga pada masa turunnya nabi Isa bin Maryam, sampai beliau wafat dan dikubur di sana. Sesudah itu, barulah penduduk Madinah akan keluar meninggalkan kota itu.

Dan dari sinilah urutan-urutan peristiwa yang mengantarkan kita pada kiamat besar (kiamat Qubra--kiamat sudah diambang pintu) akan benar-benar terjadi. Hingga pada masanya, Baitullah pun tidak lagi dikunjungi orang, malah akan dihancurkan oleh orang terkutuk yang bernama Dzussuwaiqatain.

La Hawla wala Quwwata' Illa billahil 'Aliyul Adzim.
Wallahu 'alam bissawab.

MacJay.Net: UMNO Yang Menghalang Perlaksanaan Hudud, Bukan Kar...

dr blog ke blogMacJay.Net: UMNO Yang Menghalang Perlaksanaan Hudud, Bukan Kar...: "NOTA EDITOR: Harus diingat surat ini ditulis oleh seorang Perdana Menteri yang juga bertanggungjawab memberikan lesen judi bola kepada Vinse..."

teka-teki pening kepala

Ada 5 buah rumah yang masing-masing memiliki warna berbeda. Setiap rumah dihuni satu orang pria dengan kebangsaan yang berbeda-beda. Setiap penghuni menyukai satu jenis minuman tertentu, merokok satu merk rokok tertentu dan memelihara satu jenis hewan tertentu. Tidak ada satupun dari kelima orang tersebut yang minum minuman yang sama, merokok merk rokok yang sama dan memelihara hewan yang sama seperti penghuni yang lain.
Pertanyaannya : Siapakah yang memelihara IKAN?

Petunjuk:
Orang Inggris tinggal di dalam rumah berwarna merah.
Orang Swedia memelihara anjing.
Orang Denmark senang minum teh.
Rumah berwarna hijau terletak tepat di sebelah kiri rumah berwarna putih.
Penghuni rumah berwarna hijau senang minum kopi.
Orang yang merokok PallMall memelihara burung.
Penghuni rumah yang terletak di tengah-tengah senang minum susu.
Penghuni rumah berwarna kuning merokok Dunhill.
Orang Norwegia tinggal di rumah paling pertama.
Orang yang merokok Marlboro tinggal di sebelah orang yang memelihara kucing.
Orang yang memelihara kuda tinggal disebelah orang yang merokok Dunhill.
Orang yang merokok Winfield senang minum bir.
Di sebelah rumah berwarna biru tinggal orang Norwegia.
Orang Jerman merokok Rothmans.
Orang yang merokok Marlboro bertetangga dengan orang yang minum air.

Albert Einstein menyusun teka teki ini pada abad yang lalu. Dia menyatakan, 98% penduduk di dunia tidak mampu memecahkan teka teki ini. Apakah anda termasuk yang 2%?

PIDATO KANAK-KANAK PINTAR INDONESIA

http://www.ibnuhasyim.com/2010/10/isteri-pm-hina-nabi-mana-ulama-umno.html

kenderaan 130 tahun rempuh dinding


GAMBAR menunjukkan kenderaan penunda berusia 130 tahun merempuh sebuah dinding di Ford, Britain baru-baru ini.


FORD, Britain – Sebuah kenderaan penunda berusia 130 tahun yang menggunakan enjin stim merempuh dinding sebuah taman di sini. Pemandu kenderaan itu hilang kawalan di sebuah bukit menyebabkan ia terbabas dan melanggar dinding tersebut baru-baru ini.
Tiga orang yang menaiki kenderaan tersebut tidak cedera namun anggota-anggota bomba di lokasi kejadian pada mulanya berasa bimbang enjin stim itu akan meletup.
Semasa kejadian, kenderaan itu cuma selaju lapan kilometer sejam.
Kenderaan penunda itu mempunyai nama S Kavanagh dan kontraktor jalan Surrey.
Semasa kejadian, kenderaan itu menarik sebuah karavan sebelum ia merempuh dinding pada pukul 9.30 pagi.
Kenderaan penunda itu yang diberi gelaran lokomotif jalan menjadi popular di Britain pada tahun 1850-an.
Ia kerap digunakan untuk mengangkut kenderaan berat dan bergerak pada kelajuan antara 4.8 kilometer sejam hingga 6.4 kilometer sejam. – Agensi
kredit : kosmo.com.my

Friday, October 22, 2010

ASSALAMUALAIKUM ATAU AKUM?? ADAKAH SAMA MAKNANYA?? sama-sama kita berkongsi...

Ilmu utk dikongsi bersama :



Berdasarkan radio IKIM (91.50 FM), Ustaz Zawawi bercerita tentang sunnah Rasulallah S.A.W.



Antaranya tentang bab memberi SALAM.



Baginda memberi salam dgn lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh“



Memberi salam – “Assalamualaikum”

Menjawab salam – “waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh”



Apabila berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata



(Contoh) “Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye”.

Bukannya : “Kirim salam kat ZIZAH ye”



Dan bukannya “Kirim salam maut” – statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!



Untuk renungan bersama :

* Maksud “Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot”

* Janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum”dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

* Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan‘AKUM’ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi terhadap orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG’ dalam Bahasa Ibrani.

* Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’yang bermaksud ‘Hamba-hamba Binatang Dan Orang-Orang Sesat ‘.

* Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” iaitu sama makna denganAssalamualaikum.

Semoga ada manfaatnya yang dapat di kongsi bersama..


Daripada sebuah hadith rasulullah
S.a.w ada menyebut ttg 5 jenis salam yang tidak wajib dijawab.

1)salam yang dilafazkan oleh imam dalam solat berjemaah

2)salam yang dilafazkan oleh orang kafir(jika anda tahu dan benar2 yakin akan agamanya)

3)salam yang didahulukan dengan percakapan( contoh ketika mempengerusikan sesuatu majlis)

4)salam yang dipermainkan contohnye (salam maut kat sipolan bin/binti sipolan)
5) salam yg tidak sempurna contoh dlm dunia sekarang (salamualaikum, askum,akum,samekom dll istilah yg digunakan)

Menurut islam dalam ucapan salam tiada kalimah 'taala' hanya Assalamualaikumwarahmatullah.

petikan blog : http://rosmerah.com/blog/assalamualaikum/

MASYAALLAH UMMAT AKHIR ZAMAN

Assalamualaikkum & Salam Peringatan,

Baca dan hayati sepenuhnya cerita di bawah ini yang benar-benar berlaku di BUMI ISLAM sendiri iaitu Iskandariah,Mesir.Moga kisah dibawah ini cukup menyayat hati anda sehingga menyedarkan anda dari terus leka dengan permainan dunia yang melalaikan.



Pada suatu hari, seorang gadis yang terpengaruh dengan cara hidup masyarakat Barat menaiki sebuah bas mini untuk menuju ke destinasi di wilayah Iskandariah. Malangnya walaupun tinggal di bumi yang terkenal dengan tradisi keislaman, pakaian gadis tersebut sangat menjolok mata.Bajunya agak nipis dan seksi hampir terlihat segala yang patut disembunyikan bagi seorang perempuan daripada pandangan lelaki ajnabi atau mahramnya.



Gadis itu dalam lingkungan 20 tahun. Di dalam bas itu, ada seorang tua yang dipenuhi uban menegurnya: "Wahai pemudi! Alangkah baiknya jika kamu berpakaian yang baik, yang sesuai dengan ketimuran dan adat serta agama Islam kamu, itu lebih baik daripada kamu berpakaian begini yang pastinya menjadi mangsa pandangan liar kaum lelaki.... " nasihat orang tua itu.



Namun, nasihat yang sangat bertetapan dengan tuntutan agama itu dijawab oleh gadis itu dengan jawapan yang mengejek: "Siapalah kamu hai orang tua? Adakah kamu cuba nak ingatkan aku supaya menutup aurat sepenuhnya sedangkan bapa kandungku sendiri tidak pernah menasihatiku?Apakah kamu mahu aku berpakaian menutup aurat sedangkan aku masih mahu bebas menayangkan tubuh badan ku di khalayak ramai?Apakah di tangan kamu ada anak kunci syurga? Atau adakah kamu memiliki sejenis kuasa yang menentukan aku bakal berada di syurga atau neraka?" Setelah menghamburkan kata-kata yang sangat menghiris perasaan orang tua itu, gadis itu tertawa mengejek panjang. Tidak cukup setakat itu, si gadis lantas cuba memberikan telefon bimbitnya kepada orang tua tadi sambil melafazkan kata-kata yang lebih dahsyat. " Jika ISLAM itu BENAR,tempatkan bilikku di Neraka ,Ambil handphone ku ini dan hubungilah Allah serta tolong tempahkan sebuah bilik di neraka jahanam untukku," katanya lagi lantas ketawa berdekah-dekah tanpa mengetahui bahawa dia sedang mempertikaikan hukum Allah dengan begitu biadab.



Orang tua tersebut sangat terkejut mendengar jawapan daripada si gadis manis. Sayang sekali, wajahnya yang ayu tidak sama dengan perilakunya yang buruk. Penumpang-penumpang yang lain turut terdiam malah ada yang menggelengkan kepala kebingungan. Semua yang di dalam bas tidak menghiraukan gadis muda yang tidak menghormati hukum-hakam agama itu dan mereka tidak mahu menasihatinya kerana khuatir dia akan akan menghina agama dengan lebih teruk lagi.



Sepuluh minit kemudian bas pun tiba di perhentian. Gadis seksi bermulut celupar tersebut tertidur di muka pintu bas. Puas pemandu bas termasuk para penumpang yang lain mengejutkannya tapi gadis tersebut tidak sedarkan diri. Tiba tiba orang tua tadi memeriksa nadi si gadis. Sedetik kemudian dia menggeleng-gelengkan kepalanya. Gadis itu telah kembali menemui Tuhannya dalam keadaan yang tidak disangka. Para penumpang menjadi cemas dengan berita yang menggemparkan itu. Dalam suasana kelam kabut itu, tiba tiba tubuh gadis itu terjatuh ke pinggir jalan. Orang ramai segera berkejar untuk menyelamatkan jenazah tersebut. Tapi sekali lagi mereka terkejut. Sesuatu yang aneh menimpa jenazah yang terbujur kaku di jalan raya. Mayatnya menjadi hitam seolah-olah dibakar api. Dua tiga orang yang cuba mengangkat mayat tersebut juga kehairanan kerana tangan mereka terasa panas dan hampir melecur sebaik saja menyentuh tubuh si mayat. Akhirnya mereka memanggil pihak keselamatan menguruskan mayat itu.



Begitulah kisah ngeri lagi menyayat hati yang menimpa gadis malang tersebut. Apakah hasratnya menempah sebuah bilik di neraka dimakbulkan Allah? Na'uzubillah, sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa di atas segala sesuatu. Sangat baik kita jadikan iktibar dan pelajaran dengan kisah benar ini sebagai Muslim sejati. Jangan sesekali kita mempertikaikan hukum Allah mahupun sunnah RasulNya s.a.w. dengan mempersendakan atau mengejek. Kata kata seperti ajaran Islam tidak sesuai lagi dengan arus kemodenan dunia hari ini atau sembahyang tidak akan buat kita jadi kaya dan seumpamanya adalah kata-kata yang sangat biadab dan menghina Allah, pencipta seluruh alam.



Ingatlah teman, kita boleh melupakan kematian, tetapi kematian tetap akan terjadi kepada kita. Hanya masanya saja yang akan menentukan bila kita akan kembali ke alam barzakh. Janganlah menjadi orang yang bodoh, siapakah orang yang bodoh itu? Mereka itulah orang yang ingin melawan Tuhan Rabbul 'alamin. Apabila anda enggan melaksanakan suruhan Tuhan bererti anda ingin melawan arahan Tuhan.



Sewaktu di sekolah anda tertakluk dengan undang-undang sekolah, dalam pekerjaan anda tertakluk dengan undang-undang yang dilakar oleh majikan anda, di dalam negeri anda tertakluk di bawah undang-undang negara anda. Begitu taksub sekali anda terhadap undang-undang itu sehingga terlalu prihatin takut kalau melanggar undang-undang tersebut . Apabila anda berpijak di bumi ini, anda juga tertakluk dengan undang-undang yang telah di gubal oleh yang pemilik yang menjadikan bumi ini.



Setiap Sultan ada taman larangannya, begitu juga Allah s.w.t. taman laranganNya adalah perkara-perkara yang telah diharamkan bagi hamba-hambaNya di muka bumi ini. Sama samalah kita memohon agar Allah sentiasa memberi kita petunjuk di atas jalan yang benar dan agar Dia memberikan kekuatan agar kita sentiasa dapat menjaga lidah kita, amin.Kisah ini dikongsikan dan diceritakan bersama oleh sahabat saya sendiri yang berasal di Malaysia dan kini berada di perantauan sana.

SAAT AKU BERKATA BENAR

Saat aku berkata benar,

rupanya kebenaran telah disalah tafsir,

hanya kerana ku berbicara menusuk jiwa,

supaya mereka bangun dari terus berfikir sambil lewa.



Tapi saat aku berkata benar,

sekali lagi mereka suka salah tafsir,

katanya aku hanya menambah sengketa,

katanya aku hanya cuka dalam dada gelora



Salahkah aku berkata benar?

Saat aku berkata benar,

Mereka masih tidak mengerti ayat tersirat sebenar,

Itulah manusia pendeknya akal,panjangnya alasan...

Sesekali terpacul kata benar,

Terpalit pada muka mereka,Alpa pada salah mereka sendiri.



Saat aku berkata benar,

seluruh mata tertumpu,

mereka menatap diam dan mereka terkaku,

umpama tidak sabar menanti bicara ku menusuk kalbu.



Saat aku berkata benar,

sedikit rasa mencalar perasaan pemerhati,

tersentuh dengan realiti,yang sangat menyentap sekali,

membawa amarah,membawa parah,

Mereka berbara api mendendam,

berbaur dalam jiwa,menggelodak minda mereka



Benar, Mereka tergamam dengan kebenaran,

aku cuma berkata benar,

dan saat aku berkata benar,

bukan pintaku supaya mereka mempercayai kata-kataku,

apa yang ku mahu adalah cukuplah sekadar pembaca memahami pengertianku ...



Biarkan mereka, membenam kebenaran, menjunjung kepalsuan,

Yang benar tetap benar, Yang palsu tetap palsu.

Yang benar tetap benar walau dinafikan,

Yang palsu tetap palsu walau ditegakkan, juga masih palsu walau diselindungkan



Benar Dan Palsu,

yang hak hakikat kebenaran,

yang batil hakikat kepalsuan





Benar,yang benar itu biasa mengejutkan suasana yang tadi tenang,

kini makin kuat bergelombang,

ombak menghempas ke pantai,

memecah gigi air yang begitu tenang tadi,

kini begitu keruh dan menghamparkan isi-isi lautan yang kaku



Mengapa segalanya dipersoalkan?

Serongkan jerlingan mata palsu?

Sumbangkan suara si mulut palsu?

namun yang benar tetap benar dan yang palsu tetap palsu,

sesungguhnya memang benar dan palsu jauh bezanya....



Yang penting kita tak terus mengiyakan kepalsuan memartabatkan kebatilan,

Yang patut kita terus menjunjung kebenaran, agar muncul kemanisan ikatan silaturrahim….



Syarid bin Suwaid r.a meriwayatkan,

Maksudnya:Saya menunggang kuda kepada Rasulullah s.a.w. seraya saya melantunkan seratus kata-kata(syair) karya Umayah bin AbisShalt.Setiap kali saya melantunkan sebait kata-kata,Rasulullah meambahkan lagi dengan berkata kepadaku,’Teruskanlah!’Setelah saya melantunkan seratus kata-kata,Rasulullah s.a.w berkata “IA HAMPIR SAHAJA MASUK ISLAM”.

[Riwayat Tirmidzi,Muslim,Ibnu Majah,dan Ahmad]



Disini saya hendak ingatkan kepada anda semua,jika anda MASIH ingin mendengar kata-kata saya yang lebih menusuk jiwa,teruskanlah mengikuti perkembangan semasa pada PAGE ini,sesiapa yang tidak rasa selesa dengan saya,saudara/saudari boleh tinggalkannya…



Selagi mana seseorang itu berdakwah dan berkata benar dalam memperjuangkan kebenaran dan kalimah Allah...Terimalah ia dengan hati yang terbuka dan seadanya... TETAPI sikap segelintir manusia mudah melatah jika sesuatu perkara itu terkena pada dirinya....Jalan yang mudah jika kita hendak terima kita terima, kalau taknak terima senyap sudah...kerana dakwah itu benar....cuma kadangkala pendekatan itu sahaja yang tidak kena dengan jiwa kita(ungkapan yang menusuk jiwa)



Mengapa kadangkala kata-kata yang saya ungkapkan menusuk jiwa anda sehingga menyebabkan ada yang berkata saya terlalu banyak berkata-kata???



Anas bin Malik r.a berkata yang bermaksud:

“Ketika Rasulullah s.a.w memasuki kota Mekah untuk melaksanakan umrah qadha’,Ibnu Rawahah berjalan di depan beliau sambil melantunkan kata-kata:



Singkirkanlah orang-orang kafir dari jalan Rasul hari ini,kami akan menghentam kalian agar beliau bias masuk,hentaman yang dapat melepaskan kepala dari leher,hentaman yang dapat membuat seseorang kekasih melupakan kekasihnya



Setelah itu,Umar berkata ,Wahai Ibnu Rawahah!Engkau melantunkan syair,sementara engkau berada di hadapan Rasulullah s.a.w,dan di tanah suci Mekah?



Rasulullah s.a.w. bersabda,”Biarkanlah dia,wahai Umar!Kerana kata-kata lebih cepat menusuk orang-orang kafir daripada lemparan anak panah” [Riwayat Tirmidzi dan Nasai]



Saya ulang sekali lagi ayat ini, kata-kata lebih cepat menusuk orang-orang kafir daripada lemparan anak panah.



Saya ulang buat kali kedua ayat ini, kata-kata lebih cepat menusuk orang-orang kafir daripada lemparan anak panah.



KATA-KATA LEBIH CEPAT MENUSUK ORANG-ORANG KAFIR DARIPADA LEMPARAN ANAK PANAH.

1001 RAHSIA Tersirat Pada TIDUR dan SOLAT TAHAJUD

SOLAT Tahajud ialah ibadah yang kita lakukan pada malam hari, biasanya tengah malam atau lewat tengah malam. Solat tahajud juga dikenali juga sebagai shalatulail. Solat ini sangat baik dilakukan terutama kepada para pemimpin Islam kerana Rasulullah S.A.W dan para sahabat r.a tidak meninggalkan solat ini sepanjang hayat mereka, sebagai ibadah tambahan.

Dalam Al-Quran terdapat banyak ayat-ayat yang menggalakkan umat Islam mengerjakan solat tahajud sebagai ibadah tambahan pada waktu malam begitu juga terdapat beberapa hadis Nabi S.A.W. mengenai perkara ini.



1)TIDUR DAN SOLAT TAHAJUD

Umumnya manusia mengatakan tidur malam perlu antara enam hingga lapan jam sehari. Tetapi pendapat ini ditolak oleh para saintis Barat seperti Dr Ray Meddis, seorang profesor di Department of Human Sciences, England University of Technology yang mengatakan bahawa manusia sebenarnya perlu tidur malam selama tiga jam sahaja.

Waktu tidur boleh dibahagi kepada dua bahagian - tidur ayam dan tidur lelap. Mimpi biasanya berlaku dalam tidur lelap (deep sleep). Manusia perlu berlatih untuk dapat tidur lelap kerana tidur ayam adalah masa berangan-angan yang membuang waktu sahaja. Tidur yang sebenarnya ialah ketika tidur lelap yang mengikut kajian saintis Barat ialah selama tiga jam. Kita merasakan bahawa tidur malam kita selalu tidak cukup. Ini kerana kita tidak terlatih atau mengikut peraturan yang perlu diikuti ketika tidur. Apabila seseorang atlit hendak memasuki suatu pertandingan lumba lari dia akan berlatih hampir setahun sebelum perlumbaan itu bermula. Dengan demikian dia ada harapan untuk memungut pingat emas. Demikian jugalah kita mesti melatih diri kita tidur mengikut peraturan.

Mengikut kajian ahli perubatan Barat, Sebelum kita merasa hendak tidur, mula-mula sekali kita akan merasa mengantuk (drowsiness) di mana suhu badan kita akan menurun. Dengan mengatur waktu tidur dan menggunakan jangkasuhu kita boleh latihkan diri kita untuk tidur bila perlu. Tidur yang diatur boleh menjimatkan masa kita dan membolehkan kita melakukan ibadah dan kerja-kerja lain.



2)Rasulullah S.A.W. telah memberikan contoh yang baik untuk tidur lengkap dengan doa-doanya.Bolehlah kita ringkaskan latihan untuk tidur malam seperti :

1. Makan malam yang sedikit sekadar alas perut supaya tidak lapar. Jika kita makan malam yang banyak ianya akan menyebabkan kita cepat mengantuk dan susah bangun dari tidur, sudah tentu kita akan terlebih tidur pula.

2. Tunaikan solat Isyak sebelum tidur.

3. Bersihkan tempat tidur seperti tilam, bantal dan cadar dari habuk dan lain-lain kotoran.

4. Amalkan doa-doa sebelum dan sesudah tidur seperti yang diajarkan Rasulullah S.A.W.

5. Kurangkan masa tidur dari lapan jam sehari kepada tujuh jam sehari untuk bulan pertama latihan; pada bulan kedua kurangkan masa tidur malam kepada enam jam sehari, seterusnya pada bulan ketiga kepada lima jam sehingga kita boleh tidur untuk masa tiga/empat jam sahaja.



Cara untuk kita tidur dan bangun juga mempunyai peraturan yang perlu diikuti untuk menjaga kesihatan dan mengelakkan diri dari dihidapi pelbagai penyakit. Umpamanya kita yang suka bangun tidur melompat dari tidurnya boleh menghadapi risiko sakit jantung yang boleh membawa maut. Demikian menurut pendapat seorang doktor dari China - Dr Huang Guoxiong dari Kolej Perubatan Lioning.



Di dalam Al-Quran ada menyebut segolongan manusia yang masuk syurga kerana ibadah malamnya dan kurang tidur malam. Firman Allah dalam Al-Quran yang bermaksud : “Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa ada di dalam syurga dan dekat dengan air yang mengalir. Sambil mengambil apa yang diberi oleh Tuhn mereka. Sesungguhnya mereka sebelum ini di dunia adalah orang-orang yang berbuat baik. Mereka sedikit sekali tidur di waktu malam. Dan di akhir-akhir malam mereka memohon ampun kepada Allah.” ( Surah az-Zariat ayat 15-18 )



3)IBADAH TENGAH MALAM DAN AWAL PAGI DALAM AGAMA LAIN

Penulis pernah bertukar-tukar pendapat dengan guru-guru dan ketua agama yang bukan Islam seperti Buddha, Kristian, Tao, Confucious dan Sikh. Dalam perhatian penulis, mereka juga mengadakan amalan pada tengah malam seperti ‘berzikir’ dan membaca kitab suci agama mereka. Untuk mengelak dari rasa mengantuk, mereka berlatih tidur hanya lebih kurang tiga jam atau empat jam sehari malah ada yang kurang dari itu. Antara agama yang dimaksudkan itu ialah agama Buddha, Kristian, Tao, Confusius dan Sikh.



4)PENDAPAT AHLI SASTERA BARAT

Terdapat juga ahli sastera barat yang menceritakan mengenai kelebihan mengurangkan tidur untuk mencapai kerjaya yang cemerlang.

Bila ditanya apakah rahsia kejayaan mereka, mereka menjawab : “The woods are lovely, dark and deep but I have promises to keep and miles to go before I sleep.”

Maksudnya “Taman itu indah, gelap dan tebal tetapi saya mempunyai temujanji yang mesti ditunaikan dahulu sebelum saya tidur.”

“The heights by great men reached and kept were not attained by sudden fight. But while their companions sleep were toiling upwards in the night.” - Longfellow

Maksudnya “Pencapaian kerjaya yang tinggi oleh orang-orang ternama tidak didapati serta merta tetapi mereka bekerja keras sehingga larut malam pada waktu sahabat-sahabat mereka sedang nyenyak tidur.”

Ini jelas menunjukkan mereka meminimakan waktu tidur untuk mencapai kejayaan dalam hidup mereka.



5)Sekarang kita kembali kepada perbincangan solat tahajud. Apakah kebaikan dan kelebihan yang kita perolehi dari mengerjakan solat tahajud sedangkan ketika itulah manusia sedang nyenyak tidur.

Dari segi fikiran logik, kita tidak akan faham bahawa suruhan Allah itu mendatangkan kebaikan. Solat tahajud meneguhkan iman kita, jiwa kita, mental kita untuk menghadapi masalah hidup duniawi dan lain-lain lagi yang Allah Maha Mengetahui.

Dari segi sains perubatan pula, kita akan menyedut oksigen khusus yang wujud di atmosfera bumi antara lebih kurang jam tiga pagi hingga terbit matahari dan menggerakkan otot-otot di dalam badan kita ke arah menyegarkan badan dan melicinkan gerak saliran darah. Kedua-dua oksigen dan gerak otot itu sangat penting dalam memastikan kesihatan tubuh badan manusia. Oksigen itu hilang dari atmosfera bumi selepas matahari terbit dan tidak datang lagi sehingga esok pagi. Hanya manusia yang bangun pada waktu ini dapat menikmati oksigen tersebut. Mereka yang bangun tidur lewat tidak merasai nikmat oksigen segar ini.



6)RAHSIA PERGERAKAN OTOT DALAM SOLAT

Cuba kita kaji pergerakan otot-otot kita ketika solat.

Secara kasar, pada mula kita berdiri tegak ( qiyam ) kemudian angkat kedua tangan bertakbir dan letakkan tangan di atas pusat - kita telah membesarkan rongga dada kita manakala paru-paru akan terasa luas serta menggerakkan otot di kedua belah tangan.

Ketika ruku’ dengan badan membongkok ke depan dan kedua tangan di atas kepala lutut dan punggung mendatar ( parallel to the ground ) sekaligus ianya menggerakkan ruas-ruas tulang punggung, tulang leher, tulang pinggang dan tulang tungkin.

Waktu sujud pula, seluruh berat badan terpikul sepenuhnya di atas otot-otot kedua-dua tangan, kaki. dada, perut, punggung, leher dan otot-otot kaki. Lihat sahaja pada waktu sujud ini berapa banyak otot dan persendian yang kita gerakkan.

Setelah itu kita bangkit dari sujud. Kita duduk, kemudian kita sujud lagi dan selepas itu kita berdiri kembali. Dalam gerak badan kali ini kita telah secara automatik menggerakkan sejumlah besar otot-otot di dada , bahu, lengan, perut, punggung, peha, kaki bahagian bawah an lain-lain otot lagi.

Selain dari itu kita juga melakukan dua macam duduk - pertama duduk antara dua sujud dan kedua duduk tahiyat. Kedua-dua jenis duduk ini menggerakkan tumit , pangkal peha, kelengkang, jari-jari kaki dan lain-lain. Dalam kita memberi salam juga kita gerakkan otot-otot leher tengkuk dan lain-lain.

Kalau kita lihat dari dua perkara tersebut di atas iaitu mendapatkan oksigen yang istimewa dan gerak otot-otot yang semuanya ini sudah tentu akan memastikan kesihatan tubuh badan kita.

Solat tahajud juga boleh menjauhkan penyakit buah pinggang yang selalu menyerang orang yang banyak tidur dan bangun lewat dari tidur malam.



p/s:Selamat Tidur wahai saudara/saudari sekalian pengunjung alam maya.Cuba amalkan apa yang saya jelaskan pada NOTA ini dan cuba praktikkan diri saudara/saudari SEDIKIT DEMI SEDIKIT,LAMA KELAMAAN AKAN BERHASIL.Moga hari esok masih ada lagi peluang untuk kita diberi nikmat bernafas setiap detik.SALAM PERINGATAN.Jangan pula ada di kalangan anda yang sanggup bersengkang mata semata-mata hendak meluangkan masa di alam maya ini terlalu lama kerana kita sudah tiada masa,PERSIAPKAN BEKALAN AKHIRAT MU ITU,wahai saudara/saudari sekalian....Jadikan malam ini dan malam-malam seterusnya dihiasi dengan mutiara Ibadat anda semua...Assalamualaikkum & Salam Peringatan kepada semua pengunjung alam maya Facebook...

REBUTLAH KEISTIMEWAAN HARI JUMAAT

SETIAP minggu kita bertemu hari Jumaat. Hari yang sepatutnya dinanti-nantikan setiap umat Islam agar dapat dimanfaatkan sebaik mungkin.

Hari Jumaat melambangkan keutuhan dan kesepaduan umat Islam. Seluruh umat berhimpun di rumah Allah bagi meraih keredaan dan kerahmatan-Nya.Sesungguhnya kemuliaan hari Jumaat yang juga digelar ‘Saiyyidul ayyam’ terpahat dalam banyak hadis Rasulullah. Antaranya sabda Rasulullah yang bermaksud: “Sebaik-baik hari yang terbit padanya matahari adalah hari Jumaat.

Pada hari itu diciptakan Adam, dimasukkan dan dikeluarkan dari syurga pada hari itu, dan kiamat akan terjadi pada hari Jumaat”. (Hadis riwayat Muslim) Pada hari Jumaat juga perlu melakukan banyak kebajikan dan berdoa. Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Pada hari itu (hari Jumaat) tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dimakbulkan permintaannya.” (Hadis riwayat Muslim) Rasulullah menyatakan bahawa antara waktu yang mustajab doa adalah ketika imam duduk di antara dua khutbah. Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Sesungguhnya saat yang mustajab (berdoa) itu di antara duduk imam antara dua khutbah hingga selesai sembahyang Jumaat.” (Hadis riwayat Muslim dan Abu Daud) Setiap individu Muslim dianjurkan membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat.

Amalan membaca surah al-Kahfi menyelamatkan daripada fitnah Dajal. Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Barang siapa yang membaca sepuluh ayat terakhir dari surah al-Kahfi, akan terpelihara daripada fitnah Dajal.” (Hadis riwayat Ahmad) Kita dikehendaki bersegera menghadirkan diri ke masjid untuk bersolat. Firman Allah di dalam al-Quran yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman! Apabila diserukan azan untuk mengerjakan solat pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan solat Jumaat) dan tinggalkanlah berjual beli (pada saat itu) yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya).” (Surah al-Jumu’ah ayat 9) Namun, selepas selesai solat Jumaat, umat Islam digalakkan untuk meneruskan aktiviti dan urusan mereka kembali. Firman Allah yang bermaksud: “Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing), dan carilah apa yang kamu hajati daripada limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat).” (Surah al-Jumu’ah ayat 10) Begitulah keindahan Islam yang diatur dengan sebaik-baiknya mengikut aturan Allah.

Perkara itu dapat difahami menerusi maksud sabda Rasulullah: “Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat, memakai pakaiannya yang paling baik, memakai bauan yang ada di rumahnya, kemudian dia pergi menunaikan solat Jumaat tanpa melangkah tengkuk orang lain, solat seperti mana yang ditetapkan untuknya, diam ketika imam keluar sehingga dia selesai menunaikan solatnya, maka semuanya itu akan menghapuskan segala dosa yang dilakukannya dalam tempoh di antara Jumaat tersebut dan Jumaat selepas itu.” (Hadis riwayat Ibnu Hibban dan al-Hakim) Walaupun besar ganjaran yang dihamparkan Allah kepada kita pada hari Jumaat, ramai masih alpa beberapa perkara. Terdapat individu Muslim yang sanggup meninggalkan solat Jumaat tanpa alasan. Sabda Rasulullah lagi yang bermaksud: “Barang siapa mendengar panggilan azan pada hari Jumaat dan tidak mendatanginya, kemudian mendengarnya dan tidak mendatanginya, kemudian mendengarnya dan tidak mendatanginya, maka Allah akan menutup hatinya dan menjadikan hatinya seperti hati orang munafik.” (Hadis riwayat Baihaqi) Namun, bagi mereka yang hadir solat Jumaat, pastikan anda menjaga tertib, antaranya berbual ketika khatib membaca khutbah.

Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Jika kamu berkata-kata kepada teman kamu (dengan perkataan) ‘diam’ sementara imam sedang berkhutbah, maka kamu melakukan laghw (perkara sia-sia).” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Mendengar khutbah Jumaat dengan teliti serta mengambil peringatan daripadanya ialah sesuatu yang dituntut. Firman Allah yang bermaksud: “Dan apabila al-Quran itu dibacakan, maka dengarlah akan ia serta diamlah (dengan sebulat-bulat ingatan untuk mendengarnya), supaya kamu beroleh rahmat.” (Surah al-A’raf, ayat 204) Hal berkenaan bertepatan dengan firman Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya ini adalah umat kamu, umat yang satu. Dan Aku (Allah) adalah Tuhanmu, maka bertakwalah kepada-Ku (Allah).” (Surah al-Mu’minun ayat 52)

Konspirasi Dunia: World Cup 2010 dan Olimpik 2012

Konspirasi Dunia: World Cup 2010 dan Olimpik 2012

Kajian Hadis Rasullulah Tentang Kiamat: 10 Tanda besar Kiamat

Kajian Hadis Rasullulah Tentang Kiamat: 10 Tanda besar Kiamat

Kalimah Allah Di Angkasa: Petanda Awal Kebangkitan Islam Akhir Zaman

Kalimah Allah Di Angkasa: Petanda Awal Kebangkitan Islam Akhir Zaman

10 Perkara Mengenai Jin

10 Perkara Mengenai Jin

Konspirasi Dunia, Obelisk di Putrajaya?

Konspirasi Dunia, Obelisk di Putrajaya?

Secret Society, Freemason di Malaysia

Secret Society, Freemason di Malaysia

Pengakuan Orang-orang Barat Terhadap Imam Mahdi

Pengakuan Orang-orang Barat Terhadap Imam Mahdi

Konspirasi Dunia, The Gate & KLCC

Konspirasi Dunia, The Gate & KLCC

Gambar Disco Fasha Sandha Hisap Rokok & Arak!

Gambar Disco Fasha Sandha Hisap Rokok & Arak!

Anak Sungai Derhaka: Cium Pipi : Sepatutnya Rosmah yang ditegur dulu..

Anak Sungai Derhaka: Cium Pipi : Sepatutnya Rosmah yang ditegur dulu..: "Seorang artis dikenali sebagai Black ditegur TV3 kerana aksinya mencium pipi artis perempuan lain, kononnya dianggap ibu sendiri. Isu ini ke..."

Anak Sungai Derhaka: Kalau Begini... Aku Rela Berjalan Kaki...

Anak Sungai Derhaka: Kalau Begini... Aku Rela Berjalan Kaki...: "Sedang aku melihat puluhan gambar-gambar tentang kemalangan yang berlaku di KM223 Lebuhraya Utara Selatan yang diterima dalam e-mail aku, ..."

Anak Sungai Derhaka: Gambar-gambar 'Islamic Fashion' kebanggaan Rosmah ...

Anak Sungai Derhaka: Gambar-gambar 'Islamic Fashion' kebanggaan Rosmah ...: "Inilah gambar-gambar yang memaparkan 'Islamic Fashion' kebangaan Rosmah Mansor isteri Perdana Menteri.. Dada hampir terserlah... 'DPPP ..."

Pelajar UIA mimpi bertemu Rasulullah s.a.w.

Assalamualaikum w.b.t





Berkata Abu Salamah, “Telah berkata Abu Qatadah, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud, sesiapa yang telah melihat daku dalam mimpinya, maka sesungguhnya dia telah melihat yang benar (al-Haqq).Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim.







Muhasabah: Mimpi pelajar UIA berjumpa Nabi Muhammad S.A.W





Luangkan masa kalian untuk membaca.. ambil peringatan dari Baginda Nabi sempena keputeraannya tahun ini.. tunjukkan kecintaan pada Rasulullah s.a.w…





Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. ..





Ya Allah..lancar jari ini menaipkan sebuah pengalaman yg amat berharga dr seorang insan yg dipilih Allah utk berjumpa Nabi Muhammad s.a.w. melalui mimpi hari Khamis, 16 Rejab 1427H bersamaan 10 0gos 2006.





yg dipilih oleh ayah beliau adalah Syamimi yg bermaksud ‘kesayanganku’ , jua gelaran Nabi pada puteri kesayangan Baginda, Fatimah. Ketika khilaf memilih Nama itu, ayah beliau mengharapkan mudah2an suatu hari nanti anaknya akan menjadi salah seorang mutiara kesayangan Rasulullah s.a.w. Alhamdulillah, doanya makbul selepas 23



tahun kelahiran anak sulungnya daripada 8 adik-beradik.





Al-Quran 30 juzuk terpelihara kemas dalam hatinya. Beliau menghabiskan masa 3 tahun utk menghafal 30 juzuk Kalamullah ketika berada di negeri kelahirannya. Beliau hafal sendiri utk memenuhi harapan ibu ayah yang mengharapkan ada dalam kalangan anak mereka menjadi seorang hafiz atau hafizah. Sebagai anak sulung, beliau mengambil tanggungjawab ini utk menjadi contoh kpd adik2 yg lain. Setiap hari beliau hafal 2 mukasurat Al-Quran dan tasmi’ dgn ustaz di sebelah rumahnya. Sekarang beliau pelajar tahun 4 jurusan Undang-Undang Syariah



di universiti ini.





Akak ni memang diuji dengan sakit yg tak tahu apa punca sejak lebih setahun yg lalu. Sakitnya rasa seperti ditikam-tikam dengan pisau di bahagian belakang tubuhnya, tambahan pula kaki yang sakit di bahagian lutut sejak 8 tahun lalu tidak pernah sembuh. Pernah satu ketika, selepas makan, beliau muntah bersama segumpal rambut dari kerongkongnya.





Penderitaannya hanya Allah dan dia sendiri yang tahu. Sudah lama beliau tidak terdaya ke kelas kerana sakit itu membuatkan dia tidak dapat berdiri atau berjalan. Hilang selera makannya hingga badannya susut hampir 13 kg. Beliau hanya menggagahkan diri untuk pergi berwudhu’ 2 hingga 3 kali sehari. Wudhu’ itu dijaga sebaik mungkin untuk ibadah



sepanjang hari.





Hari2 yang dilaluinya dipenuhi dgn membaca Al-Quran dan qiamullail sebagai pendinding daripada gangguan yg terus2an menyakiti diri. Diceritakan makhluk2 halus itu akan mengganggunya terutama pada waktu sebelum Subuh, Zuhur dan Maghrib. Beliau telah banyak berubat di merata tempat, berjumpa doktor2 pakar, malah ulama’ yg faqih dalam ilmu



perubatan islam serta akhir sekali bertemu sorang lecturer di sini. Tapi beliau hanya mampu bertahan. Pesan ustaznya, setiap kali beliau sakit, banyakkan baca Surah Al-Baqarah.





Pagi Khamis itu, beliau berniat utk hadir kuliyah sebab sudah terlalu lama tidak mampu ke kelas. Beliau bangun kira2 jam 4.30 pagi utk solat. Berbekalkan sedikit kekuatan yg digagahkan, beliau ke bilik air utk berwudhu’ dgn memapah dinding dan segala apa yg mampu membantu beliau untuk berdiri. Habis berwudhu’, beliau jatuh tersungkur, rasa seperti ada yg menolak keras dari belakang. Tika itu beliau sudah tidak mampu berdiri, justeru beliau merangkak ke bilik. Sampai saja di bilik,beliau ketuk pintu dan rebah di depan bilik tersebut. Disebabkan sakit



yg mungkin dah tak tertanggung, dengan spontan beliau niatkan, “Ya Allah, kiranya mati itu baik untukku, aku redha, tapi kiranya Engkau ingin aku terus hidup, aku ingin dengar kata-kata semangat drpd Rasulullah s.a.w. sendiri..”





Kemudian beliau pengsan. Sahabat2 sebilik mengangkat beliau ke dalam biliknya dan di baringkan di sana . Waktu itu, sahabat2nya telah pun ‘forward message’ pd rakan2 yg lain agar dibacakan surah Yasin kerana beliau nampak sudah nazak. Malah mereka telah sedia dgn nombor2 ahli keluarganya utk dihubungi kiranya ada apa2 berlaku dengan izin



Allah. Kira2 jam 11 pagi itulah, ketika tertidur dgn tenang dalam waktu qoilullah, beliau bermimpi. Beliau sedang terbaring dalam keadaan memakai telekung dgn tangannya diqiam seperti dalam solat di suatu tempat asing yang sangat cantik. Beliau terbaring di sebelah mimbar dan kelihatan banyak tiang di sekitarnya.





Tiba-tiba datang seorang Hamba Allah dgn wajah yang bercahaya dari arah depan dan berdiri hampir sekali, kira2 2 meter dari beliau. Wajahnya SubhanaLlah. .indah sekali, tak dapat nak digambarkan. Beliau tertanya2, siapakah orang ini? cantik sekali kejadiannya dan hati beliau rasa sangat tenang dgn hanya melihat wajahnya. Dirasakan seluruh



kesengsaraan yg ditanggung selama ini lenyap begitu sahaja. Kemudian, Hamba Allah itu mengatakan, Assalamu’alaikum, ana Rasulullah.. ”





Subhanallah. .baginda Nabi rupanya! Nabi memakai jubah putih dan kain serban berwarna hijau di atas bahu baginda. Beliau nampak dgn jelas mata Baginda Nabi, janggut Baginda, rambut Baginda, kain serban di atas bahu Baginda dan tubuh Baginda. Kemudian Nabi katakan “Enti fil masjidi” (kamu sekarang berada di masjidku, Masjid Nabawi).. Allahuakbar!





Kemudian Baginda Nabi s.a.w. berkata: QalAllahuta’ ala;”InnaAllahama’ assobirin” (sesungguhnya Allah bersama orang2 yg sabar).



Ketika mendengar suara Nabi mengalunkan Kalamullah, terasa bergema suara merdu Nabi di seluruh alam. Sememangnya Baginda sebaik-baik kejadian dan diciptakan dgn penuh kesempurnaan. Nabi katakan (dalam lughahl arab, tp



diterjemahkan di sini) ; “Ya Syamimi, dengan berkat kesabaran enti, dgn sakit yg enti tanggung selama ini, dan dgn berkat Al-Quran yg enti pelihara di dlm hati, maka Allah bukakan hijab utk enti nampak ana..”





Ketika Nabi menyebut Ya Syamimi, terlintas di hatinya “Ya Allah..Baginda kenal ummatnya!”. Ya Rasulullah.. . Ketika itu, beliau dapat merasakan baiknya Allah, memberikan nikmat yg begitu besar buat dirinya.





Kemudian Nabi katakan lagi; “Sampaikan salamku buat sahabat2 seperjuangan Islam. InsyaAllah, kita semua akan berjumpa nanti..” Nabi s.a.w. kemudian melafazkan; “Ummati.. ummati..ummati. ..” dan beliau nampak jelas Nabi menangis saat itu. Beberapa titisan airmata Baginda yg suci mengalir utk ummat Baginda! Kemudian Baginda Nabi melangkah pergi.





Beliau merintih, “Jangan pergi Ya Rasulullah.. ” tetapi Baginda tetap pergi. Subhanallah, walaupun kita tak pernah bersua dgn Nabi yg mulia, Baginda kenal dan sentiasa ingat akan ummatnya. Beliau sendiri tidak pasti, apakah Baginda menangis kerana rindu kepada ummatnya, atau mungkin saja baginda sedih dgn ummat akhir zaman ini? wallahua’lam. ..





Sedar daripada tidur yg amat indah pengisiannya itu, beliau masih dikelilingi oleh rakan2 yg turut terdengar rintihan beliau dalam tidurnya “Jangan pergi Ya Rasululah… ” Beliau kemudian menceritakan kpd para sahabat tentang mimpinya sekaligus menyampaikan salam Rasulullah buat ummat Baginda. Semua yg mendengar menangis lantaran rindu pada Nabi. Rasa malu pada Nabi krn kita jarang2 ingat pada Baginda sedangkan kita amat terhutang budi padanya. Lebih2 lagi kita sedar bahawa hanya syafaat Bagindalah yg dikejar di akhirat kelak.





Ya Allah..ketika itu, tiada kata yg lebih tinggi drpd kalimah Alhamdulillah utk di rafa’kan pada Allah atas ni’mat yg begitu besar yg Allah berikan pada dirinya. Rasa tak layak dirinya menerima anugerah dgn ujian yg hanya sedikit berbanding insan2 yg lebih berat diuji oleh Allah. Kiranya ada kalimah pujian yg lebih tinggi dr Hamdalah, pasti



akan beliau sebutkan buat Allah Yang Maha Kaya. Semuanya terangkum dalam Rahmat-Nya yg melimpah ruah. Rasa sakit masih menular di tubuhnya. Cuma kali ini dia bertekad tidak akan menangis lagi utk kesakitan ini.





Usai solat Zuhur, rasa sakit yg ditanggung makin hebat. Tak pernah beliau merasakan sakit yg sebegitu rupa. Terasa panas seluruh badan dan seluruh tubuhnya rasa ditikam pada setiap penjuru. Kalau dulu, beliau akan menangis dalam menghadapi kesakitan, namun pada waktu itu beliau pujuk diri utk tidak menangis. “Apa sangatlah sakit yg aku



tanggung ini berbanding nikmat yg Allah telah bagi utk melihat Baginda Nabi s.a.w..”





Kemudian beliau tidur. Beliau terus rasakan berada di tempat tinggi, tempat yg biasa hadir sepanjang beliau menerima gangguan. Beliau katakan “Ya Allah, apa lagi yg hendak Engkau berikan buat hambamu yg hina ni, rasa malu sangat dengan-Mu Ya Allah…” Kemudian dgn izin Allah, datang empat orang yg berpakaian serba hijau. Salah seorang



daripadanya mengatakan; “Assalamu’alaikum Ya Syamimi..Rasulullah s.a.w. sampaikan salam buatmu. Kami utusan Rasululah..Nahnu khulafa’ ar-rasyidin. Ana Abu Bakr, ini Ummar Al-Khattab, Uthman bin ‘affan dan Ali..” Subhanallah. .Saidina Abu Bakr memperkenal dirinya dan ketiga2 sahabat yg mulia. Beliau nampak sendiri, Saidina Abu Bakr yg amat lembut perwatakannya, Saidina Ummar dgn wajah tegasnya, Saidina Uthman yg cantik sekali dan Saidina ‘Ali yg agak kecil orangnya.





Para Sahabat mengatakan; “Kami diutuskan oleh baginda Nabi utk membantu enti..” Kemudian keempat2 mereka membacakan ayat 102 surah Al-Baqarah yg bermaksud:





“Dan mereka mengikuti apa yg dibaca oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan Sulaiman. Sulaiman itu tidak kafir tetapi syaitan-syaitan itulah yg kafir, mereka mengajarkan sihir pada manusia dan apa yg diturunkan pada 2 malaikat di negeri Babylon iaitu Harut dan Marut.





Padahal keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang sebelum mengatakan ’sesungguhnya kami hanyalah cubaan (bagimu) sebab itu janganlah kafir.’ Maka mereka mempelajari dari keduanya (malaikat itu) apa yang (dapat) memisahkan antara seorang (suami) denagn isterinya. Mereka tidak akan dapat mencelakakan seseorang dgn sihirnya kecuali dengan izin Allah. Mereka mempelajari sesuatu yang mencelakakan, dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan sungguh, mereka sudah tahu, barang siapa membeli (menggunakan sihir) itu, nescaya tidak akan mendapat keuntungan di akhirat. Dan sungguh, sangatlah buruk perbuatan mereka yang menjual dirinya dgn sihir, sekiranya mereka tahu..”





Selesai membaca ayat itu, para sahabat Nabi menghembus pada makhluk2 yang sedang mengganggu beliau dan mereka semua hancur terbakar.



Subhanallah. .waktu itu terus terasa seolah2 tubuhnya yg sakit dahulu ditukarkan Allah s.w.t. dgn tubuh yg baru. Hilang segala kesakitan yg setahun lebih ditanggung beliau dgn sabar. Saidina Abu Bakr mengatakan;



“Inilah ganjaran besar dari Allah buat orang-orang yang sabar..”





Kemudian, para sahabat Nabi yg mulia pun pergi meninggalkannya.





Selesai mimpi indah yg kedua ini, beliau bangun dr tidur dan terus duduk. Rakan2 sebilik pelik, kenapa beliau dapat bangun dan duduk dgn mudah . Kemudian sahabat2nya itu menyuruh beliau bangun berdiri dan alhamduliLlah. .dgn mudah beliau bangun berdiri dan berjalan d sekitar bilik. “Ya Allah, penyakit ana dah sembuh..” Semua sahabat yang ada di



situ bergembira dan menangis. Kemudian beliau segera ke bilik air untuk berwudhu’. Dengan tubuh yang ‘baru’, beliau sujud syukur pada Allah s.w.t. “Ya Allah, kiranya di beri tempoh sujud 100 tahun pun belum dapat diriku menjadi hamba-Mu yg bersyukur atas nikmat yg telah Engkau berikan..”





Beliau berpesan pada kami; “Adik-adik, wajarlah para sahabat Nabi yang mulia sanggup mati demi mempertahankan Baginda. Akak yang diberi rezeki melihat Nabi tak sampai pun 5 minit dah rasa tak sanggup berpisah dengannya. Kalau boleh, nak duduk je di bilik untuk beribadah pada Allah dan mengenang wajah Nabi yg mulia. Tapi menyedari banyak lagi taklifan dan tanggungjawab kita atas muka bumi Allah ini, maka hidup mesti diteruskan. Sekarang ini hati akak tenang sangat..kalau boleh, nak je akak pinjamkan hati ni walau hanya sesaat agar adik2 dapat merasakan



betapa beningnya hati ini. Tapi itu tak mungkin kan , mungkin ini bahagian akak, bahagian kalian? Hanya Pemiliknya Yang Maha Tahu. Akhir sekali akak ingin katakan, tak rugi kita bersabar…”





Keperibadiannya indah. Cerminan al-Quran katanya ‘Aisyah ra.



Dari semua aspek kehidupan, diperagakannya hanyalah kesyumulan. Allah mengajar manusia berkehidupan di muka bumi ini melalui baginda. Menuruti sunnahnya adalah pahala. Kasih sayangnya tiada bertepi, dari yang kecil hingga yang tua, dari hamba hingga ke bangsawan, dari dulu sampai sekarang, hingga ke akhirnya.. Dialah peribadi unggul sepanjang zaman.



Mencintainya suatu kemuliaan…





Pernah suatu ketika Rasulullah berkumpul didalam satu majlis bersama para sahabat. Tiba-tiba bergenang air mata baginda s.a.w. Para sahabat gelosah melihat sesuatu yang tidakmereka senangi di wajah Rasulullah saw. Bila ditanya oleh Saidina Abu Bakar ra, baginda mengatakan bahawa terlalu merindui ikhwannya.. Saidina Abu Bakar sekali lagi bertanya Rasulullah saw, “bukankah kami ini ikhwanmu?” Rasulullah menjawab, “Tidak, kamu semua adalah sahabatku.. ikhwanku adalah umatku yang belum pernah melihat aku tetapi mereka beriman dan sangat mencintaiku. .. Aku sangat rindu bertemu dengan mereka..”





Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat- Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bershalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya (al-Ahzab:56)





p/s: sungguh…berderaian air mataku mengalir..daku rindu akan dirimu..Ya Rasulullah!



(kisah ini dinukilkan oleh sahabat Syamimi hasil pengalaman benar yang telah dilalui..pernah disebarkan melalui e-mel & blog sebelum ini..)





sesungguhnya, ana sangat bersyukur kerana dilahirkan didunia ini sbgai ummat nabi Muhammad S.A.W…



banyakkan lah berselawat dan mendengar zikir..insyaAllah kita semua akan mendapt syafaatnya di Akhirat kelak..wallahu’ alam..(*_ *)





Nota: Orang2 yang bijaksana itu mengambil i’tibar, justeru, ambillah pengajaran kisah ini.

Wednesday, October 20, 2010

pantun teka - teki

Kalau Tuan pergi ke kedai
Belikan saya buah keranji
Kalau tuan bijak pandai
Apa binatang keris di kaki?

Ada sebiji roda pedati
Bentuknya bulat daripada besi
Bila bermain diikat sekuat hati
Dilempar hidup dipegang mati?

Buah budi bedara mengkal
Masak sebiji di tepi pantai
Hilang budi bicara akal
Buah apa tidak bertangkai?

Burung nuri burung dara
Terbang ke sisi taman kayangan
Cubalah teka wahai saudara
Semakin diisi makin ringan?

Bunga orkid indah warnanya
Penyeri taman dan juga hutan
Ramai orang datang bertanya
Bintang apa hidup di lautan?

Pak Pung Pak Mustafa
Encik Dollah dirumahnya
Ada tepung ada kelapa
Gula Melaka jadi intinya

Kelip-kelip kusangka api
Kalau api mana asapnya?
Hilang ghaib disangkakan mati
Kalau mati mana kuburnya?

Budak-budak bermain batu
Batu dikira satu persatu
Badannya lurus bermata satu
Ekornya tajam apakah itu?

Jika tuan membeli tikar
Tikar anyaman dari mengkuang
Kalau Tuan bijak pintar
Ular apa membelit pinggang?

Masak tumis sambal petai
Makan kenyang sambil sendawa
Anda menziarah sahabat handai
Buah apakah yang akan dibawa?

Pokoknya bulat dan juga rendang
Masam dan hijau ketika muda
Buahnya berbentuk seperti bintang
Sudah masak, kuninglah ia

Belayar perahu dari Bentan
Menyusur tepi Selat Melaka
Lebar kepala dari badan
Apakah ikan cubalah teka?

Mak Minah menanak minyak
Kemenyan dibakar dengan setanggi
Dua peha beranak banyak
Untuk mendaki tempat yang tinggi?

Orang bekerja diberikan upah
Hidangan disaji dalam talam
Gajah putih ditengah rumah
Layar terkembang di waktu malam?

Gigi berduri tatah bersigai
Pembelah kayu ia berguna
Jika tuan orang yang pandai
Benda apakah makannya dua cara?

Jika ke kedai pergi berbelanja
Belikan saya sudu dan senduk
Jika pandai katakan ia
Semakin berisi semakin menunduk?

Kalau tuan pakai lencana
Pakailah songkok di atas kepala
Kalau Tuan bijak laksana
Binatang apakah tiada kepala?

Pisau lipat dimainnya kera
Tangannya luka lalu terjun
Makan kuat tidak terkira
Kenyangnya tidak tahi bertimbun?

Minah ketawa terjerit-jerit
Melihat koyak pada seluar
Orang putih duduk sederet
Pagar didalam tebing diluar?

Tuan puteri belajar menari
Tari diajar oleh Pak Harun
Kalau Tuan bijak bestari
Apa yang naik tak pernah turun?

Jawapan semua teka-teki di atas, sila lihat di bawah sekali.

——————————-

Teka-Teki dan Jawapan

Soalan:

Ulat daun tidur berembun
Di pohon kelapa setiap masa
Banyak daun perkara daun
Daun apakah dahan tiada?

Jawapan:

Banyak orang pergi ke dusun
Dusun kaya dengan buah-buahan
Banyak daun perkara daun
Daun terup tidak berdahan

—————————

Soalan:

Ada satu teka-teki
Pada tuan saya bilang bagi
Kalau tuan bijak sekali
Apa binatang tiada kaki?

Jawapan:

Jangan fikir aku budak-budak
Aku tahu kamu punya cabar
Di tengah padang terlengkak-lengkak
Yang tiada kaki binatang ular

———————————

Soalan:

Cendawan bulat ditepi paya
Bawa orang dari hulu
Banyak hairan di hati saya
Kecil dia segan,besar dia tak malu?

Jawapan:

Bawa orang dari hulu
Cendawan bulat tepi paya
Kecil segan, besar tak malu
Itulah nama kuntum bunga.

———————————-

Senarai Jawapan

Jawapan 1 : Ayam
Jawapan 2: Gasing
Jawapan 3: Buah Melaka
Jawapan 4 : Belon
Jawapan 5 : Tapak Sulaiman
Jawapan 6 : Buah Melaka
Jawapan 7 : Kilat
Jawapan 8: Jarum
Jawapan 9: Tali Pinggang
Jawapan 10: Buah Tangan
Jawapan 11: Belimbing
Jawapan 12: Ikan Pari
Jawapan 13: Tangga
Jawapan 14; Kelambu
Jawapan 15: Gergaji
Jawapan 16: Padi
Jawapan 17: Ketam
Jawapan 18: Api
Jawapan 19: Gigi
Jawapan 20: Umur

Monday, October 18, 2010

pantun aurat

Tutup aurat satu tuntutan,
Dalam keluarga wajib tekankan,
Kalau tak ikut gunalah rotan,
Demi melaksanakan perintah Tuhan.

Aurat ditutup mestilah lengkap,
Tudung litup termasuk skap,
Mini telekong pun orang cakap,
Elok dipandang tak payahpun “make up”.

Sekurang-kurangnya berbaju kurung,
Lebih elok jubah mengurung,
Kaki pula mesti bersarung,
Ditumit kaki syaitan bertarung.

Kalau wanita menutup aurat,
Orang jahat tak berani ngorat,
Bahkan boleh menjadi ubat,
Orang memandang boleh bertaubat.

Pakaian modern memanglah hebat,
Harganya mahal walaupun ketat,
Walaupun cantik tetapi singkat,
Orang memakaipun nampak pusat.

Berseluar ketat bajupun ketat,
Jarangnya pulak boleh dilihat,
Orang yang memakai terus dilaknat,
Oleh Allah, Rasul dan Malaikat.

Apa yang aneh bila dipandang,
Lengan pendek tapi bertudung,
Nampak seperti orang yang kudung,
Mata terpandang kaki tersandung.

Lagilah aneh bila di fikir,
Baju kebaya tudung berukir,
Nampak dada iman terjungkir,
Kain terbelah peha terukir.

Bila ditanya kenapa begitu,
Dia kata fesyennya dah macam tu,
Di dalam hati niat tertentu,
Menggoda jantan sudahlah tentu.

Menutup aurat boleh berfesyen,
Tetapi jangan menunjuk eksyen,
Sesuaikan diri ikut profesyen,
Kalau dilaknat tak guna sesen.

Kalau nak “Make Up” biarlah padan,
Jangan terlebih bila berdandan,
Minyak wangi cuba elakkan,
Bedak dan gincu sekadar keperluan.

Kasut tinggi cuba jauhi,
Kerana ia melahirkan bunyi,
Boleh menarik perhatian lelaki,
Perbuatan ini dibenci Ilahi.

Apatah lagi menghentakkan kaki,
Menarik perhatian orang laki-laki,
Melenggok punggung menggoda hati,
Ustaz melihat pun separuh mati.

Buat apa nak tayang jambul,
Kecantikan tak usah ditonjol-tonjol,
Mahkota disimpan tak jadi bisol,
Memakai tudung Islam tersimbol.

pantunnku ini bukanlah jahat,
Hanya saja mahu peringat,
Kepada semua para sahabat,
Terutama sekali untuk akhawat.

Kalau nak ikut nasihat ini,
Jangan bertangguh ubahlah diri,
Benda yang baik tak payah diuji,
Akan terserlah akhlak terpuji.

Kepada semua kawan lelaki,
Jangan tergelak wanita diperli,
Keluarga kita tak terkecuali,
Terutama sekali anak dan isteri.

Sudahkah kita tanamkan iman,
Menutup aurat seluruh badan,
Ke sana sini dilindungi Tuhan,
Keluarga menjadi cobtoh tauladan.

pantun berhenti setakaty ini,
Harap dapat menghibur hati,
Yang baik harap diikuti,
Kalau boleh sekarang mulai.

Saturday, October 16, 2010

teka-teki pening kepala

Ada 5 buah rumah yang masing-masing memiliki warna berbeda. Setiap rumah dihuni satu orang pria dengan kebangsaan yang berbeda-beda. Setiap penghuni menyukai satu jenis minuman tertentu, merokok satu merk rokok tertentu dan memelihara satu jenis hewan tertentu. Tidak ada satupun dari kelima orang tersebut yang minum minuman yang sama, merokok merk rokok yang sama dan memelihara hewan yang sama seperti penghuni yang lain.
Pertanyaannya : Siapakah yang memelihara IKAN?

Petunjuk:
Orang Inggris tinggal di dalam rumah berwarna merah.
Orang Swedia memelihara anjing.
Orang Denmark senang minum teh.
Rumah berwarna hijau terletak tepat di sebelah kiri rumah berwarna putih.
Penghuni rumah berwarna hijau senang minum kopi.
Orang yang merokok PallMall memelihara burung.
Penghuni rumah yang terletak di tengah-tengah senang minum susu.
Penghuni rumah berwarna kuning merokok Dunhill.
Orang Norwegia tinggal di rumah paling pertama.
Orang yang merokok Marlboro tinggal di sebelah orang yang memelihara kucing.
Orang yang memelihara kuda tinggal disebelah orang yang merokok Dunhill.
Orang yang merokok Winfield senang minum bir.
Di sebelah rumah berwarna biru tinggal orang Norwegia.
Orang Jerman merokok Rothmans.
Orang yang merokok Marlboro bertetangga dengan orang yang minum air.

Albert Einstein menyusun teka teki ini pada abad yang lalu. Dia menyatakan, 98% penduduk di dunia tidak mampu memecahkan teka teki ini. Apakah anda termasuk yang 2%?

KENAPA MAHATHIR 'REJECT' NAJIB, PAKLAH & KHAIRY?

CERITA PASAL TELOR

Pembeli: "Dik, telo sekilo berape?"



Penjual: "Telo ayam ker telo itik?"



Pembeli: "Telo ayam la."



Penjual: "Telo ayam bese ke telo ayam kampung?"





Pembeli: "Ayam bese la,bnyok tul tnye budok ni..(dlm ati nek nege ke dok?)."



Penjual: "Yg tempatan ke yg import?"



Pembeli: "Yg tempatan laaaaaa (bengang)."



Penjual: "Yg tempatan hok yg dari ceno ke temerloh ke bera?"



Pembeli: "Yang ceno pn boleh lah..." (Sambil terlihat kesal).



Penjual: "hok yg ceno tebing ke darat,ke hok seberang sane?"



Pembeli: "Aok nie jual telo ke nak mempedooh?"



Penjual: "pak cik, koi ni jual mee rebus kdai sblah ter.Kebetulan hok jual telo pergi mkn.koi disuruh melayn org nok membeli sampai dia dtg.hehehe

Petanda Akhir Zaman dan Kedatangan Imam Mahdi

CERITA DARI PAHANG

Pada 29 Jun 1894 sepasukan polis kerajaan Inggeris menyerang kumpulan penentang Inggeris di Jeran Ampai, Kuala Tembeling. Pahang yang diketuai oleh Datuk Bahaman, Tok Gajah, Mat Kilau dan Mat Kelubi.

Dalam serangan itu Pemangku Penguasa Ulu Pahang bernama Wise, terbunuh bersama empat anggota polis manakala pihak penetang di Jeram Ampai itu adalah tindak balas Inggeris terhadap ancaman terbaru penetang yang membunuh lima anggota polis dalam serangan keatas balai Polis di Kuala Tembeling.

Peristiwa Jeram Ampai ialah salah satu insiden dalam sejarah penentang pejuang pembebasan Pahang terhadap Inggeris di negeri ini selepas 5 tahun insiden pembunuhan Orang Kaya Haji. Berikutan itu Sir Hugh Clifford, Residen Bristish di pahang melancarkan serangan besar-besaran menelan belanja $ 7,393.83, memburu mereka hingga ke Terengganu dan Kelantan.

Gerakan itu dihentikan pada bulan November 1995 apabila Datuk Bahaman, Pawang Nong dan Mat Lela dikatakan menyerah diri kepada kerajaan Siam tetapi diberi tempoh perlindungan dan ditempatkan di Chiengmai pada awal 1996, manakala Tok Gajah dan Mat Kilau diberitakan meninggal di Terengganu.

Cerita versi Anok Pahang

Semasa di Hulu Sat @ Machang, Long Mansur (cucunda Baginda Long Gaffar ) banyak menghabiskan masa dengan kegemarannya iaitu menjinakkan gajah yang diambil di Hulu Lebir (Hulu Kelantan). Pada satu masa, ketika baginda berada di sana, datang rombongan Dato’ Bahaman bersama keluarga dan pengikutnya bagi meminta perlindungan di Kelantan setelah melarikan diri dari buruan Inggeris di Pahang. Pemberontakan Dato’ Bahaman di Pahang bermula pada 8 Oktober 1891 selepas beliau dilucutkan jawatan sebagai Orang Kaya Semantan oleh Sultan Ahmad kerana enggan menurut perintah Inggeris yang melarangnya mengutip cukai. Beliau dikatakan telah melarikan diri ke Kelantan pada akhir tahun 1894 selepas gagal dalam pemberontakan tersebut. (Sejarah DarulIman,m.s241).

Semasa kejadian peristiwa ini, pemerintahan Kota Bharu bertukar kepada Sultan Mansor. Dato’ Bahaman dikatakan merupakan keluarga Sultan Mansor dan beliau membahasakan Sultan Mansor sebagai “Abang” di dalam percakapannya. Berita kedatangan Dato’ Bahaman ini diketahui oleh Sultan Mansor, lalu beliau datang berjumpa Baginda Long Mansor di Machang bagi memintanya supaya menjaga dan melindungi Dato’ Bahaman dan keluarganya. Baginda Long Mansor pada masa itu tidak terfikir akibat daripada tindakannya itu tadi kepada kesinambungan pemerintahan keturunan Long Ghafar di Kelantan. Tindakan Sultan Mansor tersebut adalah helah beliau bagi mengelakkan dirinya daripada tuduhan melindungi Dato’ Bahaman yang pada masa itu menjadi buruan Inggeris.

Kata Sultan Mansor, “ Pak Do tolong ambil orang kita di Hulu Lebir dan bawa balik ke rumah serta peliharalah”. Long Mansor tidak membantah, lalu tinggallah Dato’ Bahaman bersama keluarga dan pengikutnya di Machang di bawah jagaan Long Mansor. Menurut satu riwayat, beliau tinggal di sana selama 2 tahun. Menurut catatan di dalam buku Sejarah Darul Iman (m.s 240) Dato’ Bahaman serta pengikutnya seramai 12 orang telah membuat kediaman di Sungai Ampul, iaitu cawangan daripada Sungai Lebir di Hulu Kelantan pada akhir tahun 1892.

Berita Dato’ Bahaman mendapat perlindungan di Kelantan akhirnya telah diketahui oleh Inggeris, lalu wakil kerajaan Inggeris telah datang ke Kelantan dan berjumpa Sultan Mansor di Kota Bharu meminta supaya menyerahkan “penderhaka” tersebut. Kata Sulltan Mansor, “Kita tidak boleh buat apa-apa kerana kita di bawah takluk Bangkok. Kalau nak selesai dengan mudah minta sendiri pergi ke Bangkok minta kebenaran Raja Siam untuk tangkap keluarga Dato’ Bahaman”. Mereka kemudiannya pergi ke Bangkok bagi meminta keizinan. Raja Siam memerintahkan dengan perintahnya, “Kalau tak dapat Dato’ Bahaman, orang yang beri perlindungan kepada beliau, siapa saja akan menjadi ganti”. Maka terkenalah Baginda Long Mansor dengan tipu muslihat Sultan Mansor.

Orang-orang Inggeris itu kemudiannya kembali semula ke Kelantan bersama-sama dengan askar-askar Siam. Berita kedatangan askar-askar Siam untuk mengambil Dato’ Bahaman itu diketahui oleh Baginda Long Mansor, lalu baginda pergi berjumpa dengan Tengku Chik Tua Machang meminta nasihat. Beliau menasihati Baginda Long Mansor dengan katanya, “ Kita tak boleh lawan Siam, sebab anak kita duduk di Kota Bharu (iaitu Tengku Salleh, anak Long Mansor yang berkahwin dengan anak sultan yang bernama Tengku Tengah atau Tengku Kembang, anak Long Sulong atau Sultan Ahmad)”. Tambahnya lagi, “Jangan lawan Siam sebab seluruh keluarga kita akan dibunuh oleh Siam”.

Selepas itu Baginda Long Mansor balik dan memanggil Dato’ Bahaman mengadap, lalu menceritakan keadaan yang sebenarnya. Kata Dato’ Bahaman, “Kita hanya patuh kepada keturunan raja Melayu yang asal, kita tidak kira siapa yang memerintah, mati pun kita redha, berkhidmat kepada raja Melayu”. Baginda Long Mansor amat bersimpati akan nasib Dato’ Bahaman, lalu memintanya berundur daripada Machang. Terdapat dua cara berudur yang digunakan, iaitu;

1. Keluarga Dato’Bahaman berundur ke Kuala Berang,Terengganu.

2. Dato’ Bahaman pula, seorang diri pergi ke Menara(Narathiwat).

Pada masa Dato’ Bahaman mengadap Baginda Long Mansor itulah, askar-askar Siam telah mengepong keluarga serta pengikut Dato’ Bahaman di rumah Tengku Deraman di Kampung Kok Kiok di Bukit Bakau, Machang. Berita kepungan itu diketahui oleh Baginda Long Mansor, lalu katanya, “Dato’, keluarga Dato’ telah dikepong oleh askar-askar Siam pada masa maghrib”. Dato’ Bahaman kemudiannya terus pergi untuk menyelamatkan keluarganya yang sedang dikepong. Bersamanya dibawa lembing yang bernama “Beringin” (lembing berupa daun sireh), yang dikatakan mampu untuk memukau orang.

Apabila tiba di sana, lembing tersebut terus dipacakkan ke tanah di hadapan tangga rumah yang dikepong. Akibatnya semua askar Siam yang sedang mengepong itu dipukau dan tidak menyedari apa yang berlaku. Lantas Dato’ Bahaman menyuruh seluruh keluarganya turun dan melarikan diri ke Hulu Terengganu (Kuala Berang). Kemudian, pada malam itu juga Dato’ Bahaman melarikan diri ke Menara. Menurut Buku Darul Iman (m.s. 242), pada November 1895, Dato’ Bahaman, Pawang Nong, Teh Ibrahim, Haji Mat Wahid dan Mat Lela, telah menyerahkan diri kepada orang-orang besar Siam lalu dibawanya ke Siam. Sebenarnya Dato’ Bahaman tidak pernah menyerah diri kepada Siam. Apa yang dilakukan ialah beliau melarikan di ke Menara dan bersembunyi di sana.

Pada pagi keesokannya, askar-askar Siam itu menangkap Baginda Long Mansor dan di bawa ke Kota Bharu. Di sana tiga orang lagi ditangkap iaitu;

1. Pak Nik Ya (penghantarbungaemas).

2. Dato’ Lela Perkasa Lundang.

3. TuanTabal.

Keempat-empat orang ini dibawa ke Bangkok sebagai tahanan selama tiga tahun. Apabila genab tiga tahun, tiga orang dihantar pulang ke Kota Bharu, tetapi Baginda Long Mansor dikatakan telah meninggal dunia semasa di dalam tahanan kerana penyakit “orang baik” (barah) dan dikebumikan di Bangkok (ditanam di dalam selut). Sebenarnya Baginda Long Mansor mati dibunuh dan hal ini diceritakan oleh Tok Kancil, iaitu pengawal peribadinya yang bersama-sama baginda semasa dalam tahanan di Bangkok. Menurut ceritanya, kepala baginda disimpan dalam muzium di Bangkok sehingga ke hari ini, bersama-sama dengan kepala Tuan Lebih iaitu Raja Reman.